Intapen van de enkel

Wanneer je last hebt van een enkelblessure of gewoon zwakke enkels hebt is het een goed idee om de enkels (preventief) in te tapen. Het ondersteunt je enkels bij een blessure, maar kan ook gebruikt worden bij zwakke enkels om verstuiking of verzwikking te voorkomen. Hoe je je enkels moet intapen, met bijvoorbeeld sporttape, lees je hieronder in een handig stappenplan met illustraties.

Lees voordat je begint met het intapen van de enkel eerst de tips op deze pagina door!

Stap voor stap enkels intapen

Enkel intapen
Stap 1:
Voordat je begint met het intapen van de enkel, moet je ervoor zorgen dat enkel in een natuurlijke houding ligt. Meestal is dit in een hoek van 90 graden. Kijk voor jezelf of vraag aan degene die je gaat intapen hoe hij of zij normaal op zijn andere voet staat.

Enkel intapen
Stap 2:
Als de enkel goed gepositioneerd is kun je beginnen met het intapen. Als eerste breng je 2 zogenoemde ankerstroken aan. De 1e ankerstrook plaats je op het onderbeen, maar een ruime 10 centimeter boven de enkel. De 2e ankerstrook plaats je net voor de tenen op de voetrug. Deze stroken gaan bijna helemaal rondom. Zorg ervoor dat de uiteinden elkaar niet raken, laat dus een tussenruimte over. Zie tips.

Enkel intapen

Stap 3:
Nu gaan we de eerste zogenoemde stijgbeugelstrook aanbrengen. Deze gaat vanaf de binnenzijde van de bovenste ankerstrook, onder de hiel door naar de buitenzijde van dezelfde ankerstrook.

Enkel intapen

Stap 4:
Hier brengen we de zogenoemde hoefijzerstrook aan. Deze loopt vanaf de binnenzijde van de onderste ankerstrook achter de hiel/voet door naar de buitenzijde van de dezelfde ankerstrook.

Enkel intapen

Stap 5:
Breng vervolgens een tweede stijgbeugelstrook aan, zoals beschreven in stap 3. Deze strook mag de eerste strook voor ongeveer tweederde overlappen.

Enkel intapen

Stap 6:
Als laatste breng je een strook aan die onder de hiel begint. Deze loopt vervolgens via de buitenzijde van de voet en voor het enkelgewricht langs, diagonaal over het scheenbeen naar de binnenzijde van de bovenste ankerstrook toe.