Gescheurde enkelband

Wat is een gescheurde enkelband?

Een gescheurde enkelband kan erg pijnlijk zijn en gaat vaak gezamenlijk met een zwelling op en onder de enkel. Ook een bloeduitstorting rondom de enkel is een bekend gevolg. Het ontstaan van een gescheurde enkelband gebeurd meestal als de voet plots erg gekanteld is geweest, bijvoorbeeld na een misstap, een val of na een tackle op het sportveld.

De Enkel

De enkel is een gewricht dat de voet en het onderbeen verbindt en is te herkennen aan de twee knobbels in de voet. Deze knobbels zijn het bovenste en onderste spronggewicht en zorgen voor de beweging van de enkel en de voet. Het bovenste spronggewicht zorgt ervoor dat je je voet op en neer kunt bewegen en het onderste spronggewicht is verantwoordelijk voor het naar binnen en buiten kunnen draaien van de voet.

De enkelgewrichten zijn omhult met een gewrichtskapsel dat verbonden zit aan de pezen en enkelbanden, welke samen voor stabiliteit zorgen. De enkelbanden zitten rondom het enkelgewricht en vangt meestal de klappen op. Wanneer dit niet gebeurt zak je door je enkel heen en spreekt men van een verstuiking of een verzwikking van de enkel. Hierbij ontstaan er kleine scheurtjes in de enkelbanden, waardoor deze verzwakt zijn en ze minder stabiliteit geven.

Bij een ernstige misstap of grote kracht op deze enkelbanden kunnen ze ook geheel afscheuren, waarna men spreekt van een gescheurde enkelband.

Gescheurde enkelband behandelen

Een gescheurde enkelband is meestal binnen zes weken genezen. De eerste weken kan je pijn hebben, maar deze verdwijnt meestal na een paar weken. Het kan wel enkele maanden duren voordat de zwelling in zijn geheel weg is. Het is altijd verstandig om met een gescheurde enkelband de huisarts of de fysiotherapeut te raadplegen. Deze kan advies geven, oefeningen die het herstel bevorderen en voor de eerste periode van het herstel de enkel spalken of gips aan laten leggen. Hierdoor blijft de enkel in de juiste positie om de enkelbanden weer goed naar elkaar te laten groeien. Na enige tijd mag het gips of de spalk er weer vanaf en zal je nog een paar weken met ingetapete enkels moeten lopen voor extra ondersteuning van de enkel. Dit intapen kan je laten doen door de fysiotherapeut, maar het is ook gemakkelijk zelf te doen met behulp van de tips op deze website.

Klik hier om te lezen hoe je je enkels in moet tapen.